10.6.2024. 12:56
1
Lendo: "Vlada FBiH je suprotno ustavu povukla Zakon o južnoj gasnoj interkonekciji"
FOTO: N1
Zakon je proslijeđen u Dom naroda Parlamenta Federacije radi odlučivanja ali u tome Domu nikada nije razmatran. Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo pozvao je Dom naroda Parlamenta Federacije da na prvoj narednoj sjednici uvrsti u dnevni red Prijedlog Zakona o južnoj gasnoj interkonekciji usvojen u Predstavničkom domu 21. decembra 2021. godine i da o njemu odluči.

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

U Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine propisano je da nakon što zakon bude usvojen u jednom domu Parlamenta Federacije, isti mora biti ili usvojen ili odbijen u drugom domu u roku od 45 dana. Dakle, Ustav Federacije Bosne i Hercegovine isključuje mogućnost da zakon bude povučen iz zakonodavne procedure, a nakon što je usvojen u jedno domu, te nalaže da drugi dom mora ili usvojiti ili odbiti zakon.

Predstavnički doma Parlamenta Federacije je 21.decembra 2021.godine usvojio Prijedlog zakona o južnoj gasnoj interkonekciji prema kojem je BH Gas nosilac projekta i koji je usklađen sa najboljim evropskim standardima.

Zakon je proslijeđen u Dom naroda Parlamenta Federacije radi odlučivanja ali u tome Domu nikada nije razmatran.

Navedene odredbe koje je 02. oktobra 2022. godine svojom odlukom donio Visoki predstavnik, za cilj imaju jačanje predstavničke demokratije kroz ustavnu odgovornost zastupnika i delegata da izvršavaju svoje dužnosti i rade u najboljem interesu svih građana. Od trenutka donošenja odluke Visokog predstavnika, tekao je strogi ustavni rok od 45 dana za rukovodstvo Doma naroda Parlamenta Federacije da Prijedlog Zakona o južnoj gasnoj interkonekciji uvrsti u dnevni red sjednice i da Dom o njemu odluči.

Umjesto da Dom naroda Parlamenta Federacije izvrši svoju ustavnu obavezu i odluči o Zakon o južnoj gasnoj interkonekciji, Vlada Federacije je 04.05.2023. godine protivno Ustavu Federacije povukla iz procedure Zakon o južnoj gasnoj interkonekciji, koji je prethodno usvojen u Predstavničkom domu. Dakle, Vlada Federacije, ispunjavajući želje Draga Čovića, postupila je suprotno Ustavu jer je iz procedure povukla zakon koji prema Ustavu nije mogao biti povučen. Slijedom činjenice da je Južna gasna interkonekcija pod kontrolom BH Gasa garancija energetskog suvereniteta Federacije ali i države Bosne i Hercegovine, te da je predmetni zakon nužan i neophodan za njenu izgradnju.

U vezi sa činjenicom da prema Ustavu Federacije predmetni zakon nije mogao biti povučen, niti se smatra povučenim, pozivam Dom naroda Parlamenta Federacije da na prvoj narednoj sjednici uvrsti u dnevni red Prijedlog Zakona o južnoj gasnoj interkonekciji usvojen u Predstavničkom domu 21. decembra 2021. godine i da o njemu odluči.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.