17.5.2024. 17:39
0
Ustavni sud: Vukoji otvorena vrata za imenovanje, SDA i partneri najavljuju nove poteze
Ustavna komisija Predstavničkog doma Federalnog parlamenta danas je održala sjednicu na kojoj je zaključila da je "procedura izbora sudije Ustavnog suda BiH kojeg bira Predstavnički dom izvršena u skladu sa Ustavnom BiH, Poslovnikom Predstavničkog doma i Odlukom o postupku izbora sudaca Ustavnog suda BiH, koje bira Predstavnički dom Parlamenta FBiH".

Protiv usvajanja ovog zaključka bili su članovi Ustavne komisije iz Demokratske fronte i Stranke demokratske akcije, Mirza Čelik i Hakija Bošnjaković, koji se zalažu da se procedura izbora sudije vrši na način da se utvrdi prijedlog koji će sadržavati bar pet imena sa rang liste koju je sačinila Komisija za izbor i imenovanje i uputi Predstavničkom domu na usvajanje, a ne kako radna grupa predlaže da se uzme najpozicioniraniji sa liste i samo on predloži za sudiju Ustavnog suda BiH. Opozicija smatra da jedan kandidat kao predlagač za izbor sudije je nametanje, a ne izbor.

Pojašnjeno je da je navedeno mišljenje Komisije usvojeno u okviru razmatranja prve tačke koja je bila inicijativa poslanika Naše stranke Dragana Miokovića da se preispita procedura izbora sudije Ustavnog suda BiH.

Opozicije je najavila pokretanje ocjene ustavnosti ako Marin Vukoja bude izabran za sudiju Ustavnog suda BiH.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.