27.9.2024. 9:13
0
Muškarac osumnjičen za prodaju pejdžera Hezbollahu otišao u SAD i od tada mu se gubi trag
Norveška policija raspisala je međunarodnu potjernicu za muškarcem koji se dovodi u vezu s prodajom pagera vojnoj grupi Hezbollah.

Tridesetdevetogodišnjem Rinsonu Joseu, osnivaču bugarske kompanije, Norta Global, koja je navodno dio opskrbnog lanca pagera, izgubio se trag tokom njegovog radnog putovanja u SAD prošle sedmice, piše The Guardian.

- Jučer smo zaprimili prijavu kako je osoba koja se dovodi u vezu s pagerima nestala. Otvoren je slučaj nestale osobe i za njom smo raspisali međunarodnu potjernicu - saopćila je policija u Oslu.

Jose je odbijao pričati o pagerima kada su ga novinari kontaktirali 18. septembra i spustio je slušalicu nakon što je upitan o poslovanju kompanije u Bugarskoj.

Nakon toga više nije odgovarao na pozive i poruke novinara.

Osim što ima svoju kompaniju, Jose radi i u odjelu prodaje norveške medijske kompanije DN Media Group.

Poslodavac je potvrdio kako je Jose otputovao na konferenciju u Boston 17. septembra, ali je narednog dana izgubio kontakt s njim.

Prema bugarskom korporativnom registru, Jose je 2022. godine osnovao kompaniju Norta Global sa sjedištem u glavnom gradu Sofiji.

Bugarske vlasti istražile su ulogu kompanije u opskrbi pagerima, ali nisu pronašle dokaze da su proizvedeni ili izvezeni iz Bugarske.

Eksplozije pagera, za koje se okrivljuje Izrael, doveli su do smrti 12 ljudi, uključujući dvoje djece, i ranjavanja oko 2.800 osoba.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.