3.7.2024. 17:49
0
New York Times: Biden je bliskom saradniku rekao da je spreman da se povuče
Predsjednik SAD Joe Biden razmišlja da odustane od utrke za još jedan predsjednički mandat, objavio je New York Times pozivajući se na svoje izvore koji su bliski Bijeloj kući.

Biden je prema tom izvještaju, rekao bliskom saradniku da zna da možda neće moći spasiti svoju kandidaturu ako u nadolazećim danima ne uspije uvjeriti javnost da je za taj posao nakon katastrofalne prošlosedmične rasprave.

Predsjednik, za kojeg je saradnik naglasio da je još uvijek duboko u borbi za reizbor, shvaća da će njegovih sljedećih nekoliko pojavljivanja pred blagdanski vikend - uključujući intervju zakazan za petak s Georgeom Stephanopoulosom iz ABC Newsa i posjete u kampanji u Pennsylvaniji i Wisconsinu - mora proći dobro.

"On zna da ako ima još dva dobra događaja, da smo onda na drugačijoj poziciji do kraja vikenda", rekao je saradnik, misleći na Bidenov zaustavljeni i nefokusirani nastup u debati. Osoba je razgovarala pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarala o osjetljivoj situaciji.

Nakon što je članak objavljen, Andrew Bates, glasnogovornik Bijele kuće, rekao je da je "apsolutno lažan".

Razgovor je prva naznaka koja je dospjela u javnost da predsjednik ozbiljno razmišlja može li se oporaviti nakon porazne izvedbe na debatnoj pozornici u četvrtak u Atlanti. Rastu zabrinutosti o njegovoj održivosti kao kandidata i o tome može li biti predsjednik još četiri godine, piše NYT.

Glavni savjetnik Bidena, koji je također govorio pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarao o situaciji, rekao je da je predsjednik "dobro svjestan političkog izazova s kojim se suočava".

Dužnosnici Bijele kuće nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Dužnosnici kampanje nervozno su promatrali ankete, shvaćajući da bi loši brojevi mogli potaknuti krizu. Anketa CBS Newsa u srijedu pokazala je da bivši predsjednik Donald J. Trump vodi ispred Bidena od rasprave s 50 posto prema 48 posto na nacionalnoj razini i 51 posto prema 48 posto u državama na bojnom polju.

Biden polako dopire do demokratskih izabranih dužnosnika i ima sastanak s demokratskim guvernerima u Bijeloj kući zakazan za srijedu navečer. Također nastavlja dopirati do ljudi u koje ima dugo povjerenje i rekao je barem jednoj osobi da je otvoren za mogućnost da planira odstupiti od svog debatnog nastupa - i okrenuti fokus natrag na svog izazivača, Trumpa — možda neće uspjeti.

Nekoliko saveznika Bidena, koji se okupio uz porodicu i savjetnike od rasprave u četvrtak, naglasili su da je predsjednik još uvijek u borbi svog političkog života i uglavnom vidi ovaj trenutak kao priliku da se vrati nakon što je bio odbačen, kao i mnogo puta kroz svoju polustoljetnu karijeru.

Ali on je također jasan, rekli su, o njegovoj teškoj borbi da uvjeri glasače, donatore i političku klasu da je njegov nastup u debati bio anomalija.

(Ajdin B.)

Joe Biden
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.