23.6.2024. 17:09
0
Posjeta argentinskog predsjednika Njemačkoj izazvala masovne proteste
Njemački kancelar Olaf Scholz sastao se danas u Berlinu s argentinskim predsjednikom Javierom Mileijem s kojim je razgovarao o važnim ekonomskim temama, a posjet argentinskog predsjednika Njemačkoj bio je popraćen protstima.

Njemački kancelar u razgovorima je ukazao na težak financijski položaj stanovnika Argentine.

„Njemački kancelar i predsjednik Milei su razgovarali o reformskom procesu u Argentini i njegovom utjecaju na građane ove zemlje. Kancelar je pritom naglasio kako bi socijalno pitanje i zaštita društvenog jedinstva pritom trebali igrati važnu ulogu“, saopćio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit nakon susreta.

Tokom kratkog sastanka u kancelarskom uredu pri čemu su, suprotno najavljenome, na zahtjev gosta iz Argentine otkazane vojne počasti i uobičajena konferencija za medije, bilo je riječi o bilateralnim odnosima i saradnji na području ekonomije, obnovljivih izvora energije te zaštiti klime.

„Argentina spada u najvažnije ekonomske partnere Njemačke u Latinskoj Americi i ove dvije zemlje veže dugogodišnja i prisna suradnja“, navodi se u saopćenju.

Tema razgovora je bio i sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i zemalja latinoameričkog ekonomskog područja MERCOSUR, čije donošenje se oteže godinama, kao i članstvo Argentine u OECD-u, što Njemačka, kako je rečeno, podržava.

Njemački mediji govore i o pregovorima o isporuci važnih sirovina poput litija, čija nalazišta se nalaze u Argentini kao i o saradnji u sektoru zelenog vodika u čemu je Argentina među vodećim dobavljačima.

Milei je prije toga u Hamburgu primio nagradu društva koje je nazvano po liberalnom austrijskom ekonomistu Augustu von Hayeku.

Toj svečanosti prisustvovali su i brojni političari desno-populističkog spektra, među kojima je i bivši član Kršćansko-demokratske unije (CDU) Hans-Georg Maassen, kao i brojni pripadnici Alternative za Njemačku.

Posjeta Mileija je popraćen protestima u Hamburgu i Berlinu protivnika politike novog argentinskog predsjednika koji je nakon inauguracije u decembru započeo s radikalnim reformama argentinske ekonomije kojima je cilj smanjenje državnih izdataka i pokretanje privrede.

Među mjere spada i drastično smanjenje plaća i mirovina, što je dovelo do naglog osiromašenja širokih slojeva građana i masovnih protesta u cijeloj zemlji.

Samo je nekolicina globalnih lidera primila Mileija otkako je preuzeo dužnost, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, italijansku premijerku Giorgiu Meloni, predsjednika Salvadora Nayiba Bukelea i papu Franju.

Milei je preskočio tradicionalne rane posjete argentinskim susjedima Brazilu i Čileu zbog velikih ideoloških razlika. Posjetio je Sjedinjene Države nekoliko puta, ali nije dobio pozivnicu za Bijelu kuću, nego se umjesto toga sastao sa šefom Tesle Elonom Muskom i bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.