23.6.2024. 9:20
0
Kuba će se pridružiti tužbi protiv Izraela za genocid
Kuba je najavila da će se pridružiti tužbi Južnoafričke Republike za genocid protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

U skladu s Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, Kuba će iskoristiti svoje pravo kao treća država da predstavi svoje tumačenje konvencije, za koju tvrdi da je Izrael flagrantno prekršio u Gazi.

Kuba je naglasila da je Izrael, zaštićen saučesništvom SAD-a, dosljedno ignorisao svoje obaveze kao okupatorske sile prema Ženevskoj konvenciji.

Navela je da genocidu, aparthejdu, prisilnom raseljavanju i kolektivnim kaznama nema mjesta u današnjem svijetu te da ne bi trebalo da ih međunarodna zajednica toleriše.

Posljednjom presudom ICJ-a, Izraelu je naloženo da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

U napadima koje Izrael izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, ubijeno je više od 37.400 Palestinaca, dok je više od 85.000 osoba ranjeno.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.