20.6.2024. 17:44
0
Njemačka će kupiti 105 novih borbenih tenkova Leopard: Nabavka vrijedna 2,93 milijarde eura
Njemačka vlada planira kupiti više od 100 borbenih tenkova Leopard, objavili su mediji u četvrtak.

Vlada je obavijestila parlamentarni odbor za budžet o svom planu za kupovinu do 105 borbenih tenkova Leopard 2 (verzija A8), piše "Der Spiegel".

Naveli su da bi planirana nabavka koštala poreske obveznike skoro 2,93 milijarde eura (3,14 milijardi dolara), a isporuka tenkova oružanim snagama bila bi završena do 2030. godine.

Nova nabavka omogućit će njemačkim oružanim snagama (Bundeswehr) da moderniziraju svoju zastarjelu tenkovsku flotu i osiguraju da njena borbena brigada u Litvaniji bude opremljena najboljim mogućim tenkovima, navodi "Der Spiegel".

Do 35 novih borbenih tenkova Leopard 2 bit će stacionirano u Litvaniji, u sklopu raspoređivanja njemačke brigade, prema izvorima odbrane.

Njemačka je odlučila masovno povećati potrošnju na odbranu nakon rata u Ukrajini i osnovala poseban fond od 100 milijardi eura (107 milijardi dolara) za kupovinu naprednih sistema naoružanja i modernizaciju svojih oružanih snaga.

Kao dio plana, vlada je već zaključila nekoliko ugovora, uključujući kupovinu američkih stelt borbenih aviona F-35, transportnih helikoptera Chinook i izraelskog odbrambenog raketnog sistema Arrow-3.

Njemačka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.