28.4.2024. 17:19
0
Sutra nastavak pregovora o prekidu vatre u Gazi
Delegacija Hamasa u ponedjeljak će posjetiti Kairo radi razgovora čija je svrha zajamčiti prekid vatre, rekao je u nedjelju Reutersu zvaničnik Hamasa, dok posrednici ulažu snažnije napore u postizanje dogovora uoči izraelskog napada na južni grad Rafah.

Zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, kazao je da će članovi delegacije razgovarati o prijedlogu o prekidu vatre koji je Hamas iznio posrednicima Kataru i Egiptu, kao i o odgovoru Izraela, no nije otkrio pojedinosti o najnovijim prijedlozima.

Po izraelskim podacima, u ratu, koji sada traje već sedmi mjesec, a pokrenut je napadom militanata Hamasa na Izrael 7. oktobra, ubijeno je 1200 ljudi te odvedena 253 taoca.

Izrael je obećao da će iskorijeniti Hamas, koji drži pod kontrolom Gazu. U izraelskoj vojnoj operaciji ubijeno je više od 34.000 Palestinaca, od čega njih 66 u zadnja 24 sata, podaci su zdravstvenih vlasti u Gazi. Zbog rata je raseljena većina od 2.3 miliona stanovnika i opustošen je velik dio te gusto naseljene enklave.

U petak je visoki zvaničnik Hamasa Halil al-Haja rekao da je skupina primila odgovor Izraela na njihov prijedlog o prekidu vatre te da ga proučava prije nego što svoj odgovor prenese egipatskim i katarskim posrednicima.

U ranijim rundama pregovora nisu se uspjele premostiti razlike u stajalištima dviju strana. Hamas želi sporazum o trajnome prekidu rata te traži da Izrael povuče svoje snage iz Pojasa Gaze.

Izrael nudi tek privremeni prekid vatre da bi oslobodio oko 130 taoca koji su ostali u zarobljeništvu i da bi omogućio dostavu veće količine humanitarne pomoći. Izraelska strana je jasno kazala da ne kani prekinuti svoje operacije dok ne postigne zacrtani cilj, a to je uništenje Hamasa.

Izraelski ministar vanjskih poslova u subotu je kazao da bi planirani upad u Rafah, gdje se trenutačno nalazi više od milion raseljenih Palestinaca, mogao biti obustavljen postigne li se dogovor o oslobađanju izraelskih tapca.

Ekstremno desno orijentirani ministar financija Bezalel Smotrich u nedjelju je pozvao Netanyahua da ne odustaje od napada na Rafah, kazavši da bi pristanak na egipatske prijedloge bio ponižavajuć.

U videoizjavi novinarima u kojoj se obraća Netanyahuu Smotrich je kazao da "vlada na čijem je čelu Netanyahu neće imati pravo na postojanje ne iskorijeni li Hamas". Smotrich nije član Netanyahuova ratnog kabineta i nije poznato raspolaže li detaljima egipatskog prijedloga.

Zapadne zemlje, među kojima i najbliži saveznik Izraela, Sjedinjene Države, pozvale su Izrael da se suzdrži od napada na pogranični grad zbog bojazni od mogućih civilnih žrtava.

U govoru održanom u nedjelju na Svjetskome ekonomskom forumu u glavnome gradu Saudijske Arabije Rijadu palestinski predsjednik Mahmud Abas je rekao da samo Sjedinjene Države mogu zaustaviti Izrael u napadu na Rafah.

Kazao je i da u predstojećim danima očekuje napad na Rafah te da bi čak i "manji udar" na Rafah natjerao palestinsko stanovništvo da napusti Pojas Gaze. Smatra da bi se u tom slučaju dogodila najveća katastrofa u historiji palestinskog naroda.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.