24.12.2023. 18:42
0
Wall Street Journal: Prigožinovu smrt naredio je Putinov savjetnik od najvećeg povjerenja
Smrt vođe paravojne skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, naručio je Nikolaj Patrušev, tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, bivši špijun i čovjek od najvećeg povjerenja Vladimira Putina.

Objavio je to američki list Wall Street Journal na temelju onoga što je doznao od zapadnih obavještajaca i bivšeg časnika ruske tajne službe.

Prigožin je stradao 23. augusta nakon pada aviona u kojem je putovao za St. Petersburg zajedno s još devet osoba.

Kremlj je odmah demantirao da je upleten u Prigožinovu smrt, tvrdeći da je riječ o padu zrakoplova. Međutim, kako piše Wall Street Journal, nekoliko sati nakon događaja jedan Evropljanin uključen u prikupljanje informacija, koji ima komunikacijski kanal s Moskvom, upitao je dužnosnika Kremlja što se dogodilo. “On (Prigožin) je morao biti eliminiran”, rečeno mu je, izvijestio je američki list.

Prema izvorima Wall Street Journala, tajnik ruskog Vijeća sigurnosti u nekoliko je navrata upozorio Putina da ovisnost Moskve o paravojnoj tvrtki Wagner u Ukrajini pridonosi davanju pretjerane političke i vojne težine Prigožinu do te mjere da predstavlja moguću prijetnju.

Nakon pobune Wagnerove skupine u junu prošle godine, Patrušev je vidio priliku da jednom zauvijek eliminira Prigožina i dao je nalog za izradu plana kojem se Putin neće protiviti.

Tako je u augustu, prema izvorima Wall Street Journala, tokom putovanja u Afriku, prilikom sigurnosne provjere aviona koji je trebao prevoziti Wagnerovog vođu, pod jedno od krila postavljena bomba. Avion je nakon toga normalno poletio, ali je nakon otprilike pola sata izgubio visinu i srušio se na zemlju.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.