23.6.2024. 21:12
1
Bavljenje prostitucijom u Hrvatskoj više neće biti protuzakonito
FOTO: Ilustracija
Međuresorna radna skupina formirana pri Ministarstvu unutarnjih poslova, u suradnji sa stručnjacima, sveučilišnim profesorima, znanstvenicima, predstavnicima pravobraniteljstava i nevladinih udruga, napravila je sveobuhvatnu analizu postojećeg Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojim se regulira i odavanje prostituciji, te predložila da hrvatsko zakonodavstvo preuzme tzv. švedski model, prema kojem se za prostituciju ne kažnjavaju prostitutke nego samo klijenti.

Kako su za Jutarnji list potvrdila tri nezavisna izvora, takav zaključak dobio je podršku politike, no svi uključeni obvezali su se da o tome neće govoriti dok prijedlog ne iznese sam resorni ministar Davor Božinović.

Nordijski i švedski model pristupa seksualnom radu  kriminalizira klijente, treće strane i mnoge načine na koje seksualni radnici djeluju, ali ne i sam prostitutke.

Drugim riječima, ako platite nekom za seksualnu uslugu, vi ste izvršili krivično djelo, a ne osoba koja vam je pružila uslugu.

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.