4.7.2024. 12:32
0
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Edina Podgore: prijetio “kjafirima” na društvenim mrežama
FOTO: Crna-Hronika.info
Tužiteljica iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, podigla je optužnicu protiv Edina Podgore (1973.) u Zenici koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je 18. aprila ove godine, s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih ustavnih i društvenih struktura BiH, putem društvenih mreža emitirao videosnimak, u trajanju od nekoliko minuta, u kojem je uz korištenje hladnog oružja, upućivao prijetnje napadom na živote i fizički integritet osoba, poruke antisemitskog sadržaja i prijetnje napadom na život osoba koje je nazivao “kjafirima” (nevjernicima), navodeći da će izvesti napad koji će prenositi uživo.

Nakon emitiranja videosadržaja, koji je od korisnika društvenih mreža pregledan više stotina puta, optuženi je lociran i lišen slobode na području Zenice, od policijskih djelatnika SIPA-e BiH, te je izvršen pretres objekata i prostorija koje je koristio.

Optuženi se tereti da je s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih ustavnih i društvenih struktura BiH, počinio teroristički čin prijetnjom da će napasti na život osoba koji može prouzrokovati njihovu smrt i napasti fizički integritet osoba, čime je počinio kazneno djelo terorizam iz člana 201. stav 1. u vezi sa stavom 5. tačka i), u vezi tačaka a) i b) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.