6.3.2024. 11:11
0
Objavljen repertoar NPS do kraja sezone: 58 naslova, 5 premijernih izvođenja i novo izdanje specijalnog programa Kultura na ulice 2024!
Narodno pozorište Sarajevo obavijestilo je sve ljubitelje teatarske umjetnosti da je od danas moguće izvršiti rezervaciju ulaznica do kraja umjetničke sezone 2023/24. Naime, krovna teatarska kuća u Bosni i Hercegovini objavila je repertoar za naredna tri mjeseca i to za april, maj i juni 2024. godine.

Također, obavijestili su javnost da je došlo do promjene cijena ulaznica za predstave u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, a novi cjenovnik dostupan je na zvaničnoj web stranici Kuće na Obali. 

58 NASLOVA, PET VELIKIH PREMIJERA

U naredna tri mjeseca 2024. godine (april, maj i juni) publika će moći uživati u velikom broju, dramskih, opernih i baletnih predstava. Također, u naredna tri mjeseca Narodno pozorište će producirati i pet premijernih izvođenja.

Prva premijera je jazz opera „Blue Monday“ kompozitora Georgea Gershwina, u režiji Aleksandra Nikolića, a pod dirigentskom palicom maestra Bakira Samardžića koji će dirigovati orkestrom Sarajevske filharmonije. Koreografkinja je Belma Čečo-Bakrač.

U jazz operi „Blue Monday“ učestvuju Ileš Bečei, Melisa Hajrulahović -Tomić, Tomislav Perić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Adis Ismić, Željka Katavić Pilj i Dorijan Marić i članovi baletnog ansambla NPS.

Jazz opera „Blue Monday“ premijerno će biti izvedena 22. marta sa početkom u 19:30 sati, a prvo reprizno izvođenje očekuje nas 23. marta u istom terminu.

U srijedu 27. marta svi ljubitelji baletne umjetnosti, povodom Međunarodnog dana teatra, moći će uživati u igri solista i ansambla baleta NPS kada će na sceni NPS biti izveden baletni klasik „Posljednja noć; Šeherzada“ u koreografiji i režiji Vesne Orlić.

Dramska predstava „Seljačka opera" autora Darvasa Benedeka i Pintéra Béle, u režiji Andrása Urbána premijerno će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 17. aprila, a prva repriza je dan kasnije 18. aprila.

Publika će imati priliku isti naslov pogledati 13. i 17. maja, te 11. juna. 

Nakon „Seljačke opere“ očekuje nas još jedan dramski spektakl „Romeo i Julija“ autora Williama Shakespearea, u režiji Lee Delong koja se bavi pozorišnim klaunom i predstava će u potpunosti biti rađena sa klaunovima.

Premijera dramske predstave „Romeo i Julija“ je na repertoaru 27. maja, prva repriza je 28. maja. Do kraja sezone očekuje nas još jedno izvođenje ovog naslova i to 14. juna.

Nakon dvije dramske premijere publiku očekuje i premijera baletnog klasika „Carmen“ kompozitora Georgesa Bizeta, u koreografiji Valentine Turcu poznate baletne plesačice i koreografkinje. Premijerno izvođenje je planirano za 5. juni, dok će prva repriza biti izvedena dan kasnije 6. juna. U predstavi ćemo uživati u igri baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.
Za kraj sezone slijedi operna poslastica „Figarov pir“ kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta, u režiji Ivana Lea Leme. U predstavi ćemo gledati i slušati soliste i hor Opere NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Ana Zorana Brajović. Premijera je 28. juna, a prva repriza 29. juna. Inače ovo će reditelju Ivanu Leu Lemi biti treći naslov koji postavlja na scenu NPS, nakon velikog uspjeha sa opernim predstavama „La boheme“ i „Mala Floramye“. 

Rezervacije je moguće izvršiti putem oficijelne web stranice NPS, odnosno klikom na link: https://nps.ba/repertoar.

Podsjećamo da će Narodno pozorište Sarajevo, putem svojih zvaničnih platformi, blagovremeno obavijestiti javnost o terminima i lokacijama izvođenja svih naslova u sklopu specijalnog programa „Kultura na ulice 2024!“ koji počinje u maju mjesecu.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.