27.9.2024. 15:58
0
Sve više artikala povlači se s bh. tržišta: Kako spriječiti dotok opasne hrane na police
S tržišta Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme povlači se sve više prehrambenih proizvoda koji mogu ugroziti zdravlje građana.

Tako su nedavno zbog moguće prisutnosti stranih tijela povučeni keksi s komadićima čokolade iz Srbije, voda iz Hrvatske u kojoj je službenim kontrolama potvrđena prisutnost crnog taloga na dnu boce, kao i tjestenina bez glutena iz Rumunije, jer je u njoj utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

S tržišta BiH povučeni su i konzervirani grah iz Italije u kojem je utvrđena prisutnost dijelova miša, proteinski krekeri s chia i lanenim sjemenkama i sjemenkama lana čije su zemlje porijekla Italija i Estonija, a u kojima je utvrđena prisutnost nedeklariranog mliječnog proteina, kao i raževo brašno porijeklom iz Litvanije u kojem je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine okratoksina A...

Svi ti proizvodi, koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje ljudi, povučeni su putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje EU RASFF, čija je kontakt tačka i Agencija za sigurnost hrane BiH.

Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača „Futura“, također, upozorava na sve učestalija povlačenja hrane s polica trgovina. Kaže da je sreća što BiH koristi evropski sistem uzbunjivanja, međutim, veliki je problem uvozne hrane iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

- Tu nam je neophodna znatno veća kontrola i idealno bi bilo kada bismo imali laboratorije i obučeni kadar koji bi na licu mjesta kontroliralo uvozne pošiljke hrane, kako bismo, jasno, zaštitili zdravlje građana. Međutim, mi se uglavnom oslanjamo na taj evropski sistem. Upravo bi sigurnost i kvalitet hrane trebali biti prioritet nadležnih službi - govori Bago.

Prema podacima koje su Agenciji za sigurnost hrane BiH dostavili laboratoriji za kontrolu hrane iz BiH, tokom protekle godine ukupno je obrađen 55.831 uzorak hrane, a od tog broja neodgovarajuća su bila 3.094 uzorka ili 5,54 posto.

- Na osnovu obrađenih rezultata laboratorijskih analiza na fizičko-hemijske i mikrobiološke parametre, može se zaključiti da je najveći procent neusklađenih uzoraka hrane u odnos na ukupan broj uzoraka bio iz kategorije „Meso i proizvodi od mesa stoke, peradi i divljači“, Mlijeko i mliječni proizvodi“, „Složena jela/gotova jela“ - podaci su Agencije.

Prema prikupljenim i obrađenim podacima, lani su u BiH registrirana 762 slučaja obolijevanja gdje je hrana potvrđena kao uzrok, odnosno put prijenosa.

- Najčešći uzrok obolijevanja bili su enterocolitis i toxiinfection/Iitoxication alimentaris - naveli su iz Agencije.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.