27.9.2024. 13:05
0
Škrijelj: Zaimović preuzima mandat u utorak, ovo je nasrtaj na autonomiju UNSA, korupcija u Ministarstvu
Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj održao je danas završnu konferenciju za medije na kojoj je govorio o rezultatima u proteklih osam godina, ali i o problemima sa kojima se susreću.

On je danas, također, istakao kako su suočeni sa "grubim nasrtajem Kantonalne inspekcije u Sarajevu na autonomiju i samoupravu UNSA".

"Sat prije početka ove konferencije dobili smo rješenje kojim se "naređuje" Univerzitetu da poništi odluku Senata o izboru novog rektora i poništenje konkursa", kazao je Škrijelj nazvavši ovo skandalom bez presedana.

Dodaje kako im je rješenjem dat rok od deset dana.

"Javno obaviještavam javnost da smo od izbora rektora bili suočeni sa anonimnim prijavama koje su prosljeđivane različitim institucijama od inspekcije, tužilaštva i Ureda za borbu protiv korupcije. Vladajućoj većini poručujem javno kao rektor da ne dozvole ovakav grub nasrtaj u trenutku kada meni ističe mandat. Univerzitet bi ostao bez rektora - nastavlja rektor te dodaje:

"Ne piše, neodgovorna inspektorica, šta kada meni istekne mandat. Nema pravo inspektor da naređuje rektoru i Univerzitetu. Očekujemo da naš osnivač, Kanton Sarajevo, riješi ovo", kazao je Škrijelj.

Pojašnjava kako UNSA ima pravo žalbe na ovaj akt te da će to pravo i iskoristiti.

"Tražit ćemo izuzeće ministrice jer je ova pokazala spregu sa Kantonalnom inspekcijom i pojedinim članovima akademske zajednice. Taj nasrtaj na akademiju, akademske slobode, autonomiju i samoupravu Univerziteta više nije za toleranciju. Ako ovo ne zaustavi naš osnivač snosi odgovornost za dalje događaje u KS kada je u pitanju Univerzitet", ističe on.

Mišljenja je kako je cilj da se ospori rad UNSA i da se spriječi imenovanje regularno izabranog rektora Tarika Zaimovića. Zvanična primopredaja dužnosti, pojasnio je će biti izvršena u utorak.

"To što pokušava politika i pojedinci iz akademske zajednice neću da prihvatim", zaključio je.

Škrijelj je na današnjoj konferenciji iznio niz kritika na Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade navodeći, između ostalog, kako u njemu "cvjeta korupcija".

On je govorio i o tome da je u njegovom mandatu UNSA prošao dvije najvažnije stvari.

"Proveli smo najveću reformu u 75 godina postojanja. Napravili smo pravnu i finansijsku integraciju. Pravna integracija je bio ključ za uspjeh. Postigli smo velike rezultate na polju objave naučno-istraživačkih radova. Univerzitet se bolje rangira na svjetskim listama", kazao je.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.