26.9.2024. 11:57
0
Muškarac iz BiH tri puta silovao devetogodišnjeg dječaka: Pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora
Vrhovni sud RS-a pravosnažno je osudio Dragana K. iz Bosanske Kostajnice na četiri godine zatvora za produženo krivično djelo polno nasilje na djetetom, a koje je počinjeno još 2014. godine. Žrtva je u vrijeme počinjenja djela imala devet godina, a silovanje se desilo tri puta!

Optužnica Okružnog javnog tužilaštrva Prijedor ga je teretila da je "u namjeri pobuđivanja i zadovoljavanja seksualnog nagona" seksualno zlostavljao dvojicu dječaka od devet i 15 godina u ljeto 2014. godine. Na teret mu se, pored polnog nasilja nad djetetom, stavljalo i krivično djelo obljuba nad nemoćnom osobom.

U prvostepenom postupku, Okružni sud u Prijedoru je Dragana K. za polno nasilje nad djetetom osudio na četiri godine zatvora, a za obljubu na pet godina, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od osam godina zatvora. Vrhovni sud RS-a je presudu djelimično potvrdio, i to samo u odnosu na prvu žrtvu, dok je u odnosu na drugu, presuda odbačena i predmet vraćen na novi postupak.

- Djelimičnim uvažavanjem žalbe branioca optuženog, ukida se presuda Okružnog suda u Prijedoru u odnosu na krivično djelo obljuba nad nemoćnom osobom i u tom dijelu predmet se vraća na ponovno suđenje, dok se u odnosu na produženo krivično djelo polno nasilje nad djetetom, ta žalba, kao i žalba okružnog javnog tužioca Prijedoru, odbija kao neosnovana i prvostepena presuda potvrđuje - potvrđeno je kratko u Vrhovnom sudu RS-a.

Koliko dugo žrtve čekaju pravdu, potvrđuje i to da se optuženom sudilo po starom Krivičnom zakonu RS-a, dok je novi Krivični zakonik RS donesen još 2017. godine. Žrtve koje su u trenutku počinjenja djela imale devet i 15 godina, sada su mladići od 19 i 25 godina!

Evidentno je i da je u prvostepenom, a dijelom i sada u drugostepenom postupku, optuženi dobio minimalne kazne, jer je za prvo djelo - polno nasilje nad djetetom (iz člana 195. stav 2.) zaprijećena kazna zatvora od tri do 15 godina, dok je za drugo djelo - obljuba nad nemoćnom osobom (iz člana 194. stav 2.) zaprijećena kazna najmanje pet godina zatvora.

Postupak u ovom predmetu je, zbog zaštite maloljetnih žrtvi, bio zatvoren za javnost.

U optužnici se, između ostalog, navodilo da je optuženi devetogodišnjaka u dva navrata izdvojio iz igre sa djecom, odveo iza škole i silovao, a treći put biciklom odvezao na jednu lokaciju u Bosanskoj Kostajnici i fizički spriječio da pobjegne. Žrtvi je prijetio da o tome nikome ne smije pričati i da će mu se u protivnom osvetiti.

U drugom dijelu optužnice se navodilo da je 15-godišnjaka, žrtvu koja je bila nedovoljno intelektualno razvijena, u dva navrata obljubio u svojoj kući, iskoristivši odsustvo njegovih roditelja.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.