7.7.2024. 17:01
0
Da li ministar Helez obmanjuje javnost u BiH: "Učenici i kadeti vojnoškolskih ustanova jesu vojna lica u Srbiji"
FOTO: n1
Ministar odbrane BiH Zukan Helez danas je, reagujući na upite medija o prizorima iz Prijedora i Bratunca, kazao da nisu marširali "aktivni pripadnici Vojske Srbije, već pitomci vojne akademije i njihove starišine".
"Može doći s njima i oficir, ali to je profesor. Sve dok ne završi i ne dobije čin kadet nije vojnik. Prema našim informacijama, mislim da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS-a našlo neku zakonsku osnovu da ih pozovu kao učenike, a onda da to prikažu kao vojsku", poručio je Helez.

No, portal Istraga je vrlo brzo demantirao ove izjave ministra Heleza. Prije svega, prema zakonu države Srbije učenici i kadeti vojnoškolskih ustanova jesu vojna lica. 

Evo šta piše u članu 7 Zakona o vojsci Srbije: "Vojnim licima, u pogledu prava i obaveza uređenih ovim zakonom, smatraju se i državljani Republike Srbije - učenici i kadeti vojnoškolskih ustanova koji se školuju za vojne dužnosti i lica na drugom stručnom osposobljavanju za oficire i podoficire."



No, to nije jedina Helezova netačna informacija. Danas u našoj zemlji, iako nisu dobili odobrenje Predsjedništva BiH, borave oficiri Vojske Srbije i to u svojim inoformama. 








0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.