4.7.2024. 20:11
0
Predsjedništvo BiH odobrilo: Uništava se municija uskladištena kod Mrkonjić Grada
Predsjedništvo BIH je na današnjoj redovnoj sjednici znatnu pažnju posvetilo pitanjima iz oblasti odbrane.

Tako je Predsjedništvo BiH primilo k znanju Informaciju Ministarstva obrane BiH o deklarisanju snaga u Sistem spremnosti i sposobnosti za mirovne operacije Ujedinjenih naroda (United Nations Peacekeeping Capability Readiness System – PCRS). S tim u vezi je dalo saglasnost MOdBiH, dau skladu procedurama UN-a, uputi verbalnu notu s opisom doprinosa za PCRS. Također, zaduženo je MOdBiH da, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, poduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi deklarisanja navedenog doprinosa kroz Sistem spremnosti i sposobnosti za mirovne operacije UN-a i stvaranja uslova za eventualno upućivanje deklarisanih snaga u mirovne operacije Ujedinjenih naroda, po donošenju Odluke Predsjedništva BiH, a u skladu sa  zakonom definisanim procedurama.

Predsjedništvo BiH je donijelo i Odluku o uništenju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH. Zadužilo je MOdBiH da u okviru propisanih procedura i metoda uništavanja, te provedbom međunarodnih sporazuma, ugovora i odluka prihvaćenih od nadležnih institucija BiH, u kapacitetima u ili izvan sistema obrane uništi količine neispravne/nesigurne municije i minsko-eksplozivnih sredstava koji su kao takvi identificirani nakon izvršenih kontrolno-tehničkih pregleda na Lokaciji za skladištenje municije Kula kod Mrkonjić Grada.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu koje će biti dostavljeno Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o radu Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH za 2023. godinu.

Predsjedništvo BiH primilo je na znanje obraćanje supervizora za Brčko distrikt BiH Jonathana Mennutija o pitanju blokade rada Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i štetnim posljedicama po investicijske projekte u BiH. Predsjedništvo BiH zahtijeva od članova Komisije da se izjasne o konstatacijama i navodima supervizora, o razlozima blokade i opstrukcije rada Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, te da o tome, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zaključka, dostave pisana izjašnjenja Predsjedništvu BiH.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.