23.6.2024. 13:10
0
Muftija Dedović: Dosta je bilo da se preko Bošnjaka Hercegovine prave sporazumi
Mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović je i ove godine, kao i svih prethodnih, tokom programa obilježavanja godišnjice oslobođenja Podveležja i šireg prostora Mostara uputio snažnu poruku očuvanja vrijednosti slobode, nacionalnog dostojanstva i multietničkog karaktera države Bosne i Hercegovine, posebno Grada Mostara i drugih mjesta u Hercegovini.

- Ovo je dan pobjede, dan slave, dan prkosa, dan ponosa i dan slobode, slobode koja je u junu mjesecu 19920 .godine ovdje izvojevana i koja služi na čast i ponos čitavoj državi BiH, svim Bošnjacima i svim pravdoljubivim građanima opredijeljenim za jedinstvenu, nezavisnu Bosnu i Hercegovinu - kazao je muftija.

U metaforičnom izrazu i opisima događaja i značaja te važne pobjede iz 1992. godine, Podveležje je nazvao krilima slobode.

- Naš narod je slobodan i narod koji želi imati svoju slobodu. Njemu niko drugi neće određivati mjere slobode, jer nije pristao da bude porobljen narod u krnjoj Jugoslaviji, već hrabro izglasao nezavisnu državu, svjestan da će je trebati braniti i odbrani - podsjetio je, naglasivši kako je velikodržavnim projekcijama bilo projicirano da bošnjački narod nestane, a na prostoru Podveležja bude povučena banovinska granica iz 1939. godine koju su ovjerili u Karađorđevu Milošević i Tuđman, a kasnije to svojim potpisima parafirali njihovi sljedbenici Boban i Karadžić.

U analizama požrtvovanosti pripadnika ARBiH i bošnjačkog naroda tokom agresije muftija je istakao kako je važno i danas, nakon toliko vremena, ponovo posvjestiti značaj prostora i odgovornosti.

- Naš narod je sam izborio svoje mjesto, na ovom prostoru, prostoru kojeg ne razumije dovoljno naš vrh države, naše Sarajevo. Puno puta nisu dovoljno razumjeli šta je Hercegovina, kolika je Hercegovina, kolika je njena važnost, da je to sudbinska kapija naše zemlje, i da smo često puta ostavljeni na milost i nemilost. Ali, nismo mi sebe ostavili na milost i nemilost. Moramo kazati da mi nismo moneta za potkusurivanje. Dosta je bilo da se preko Bošnjaka Hercegovine prave sporazumi koji su donosili štetu našem narodu, dovodili nas u poziciju da budemo drugorazredni, trećerazredni narod u ovom prostoru. Takvi potezi su bili loši i donijeli su nam puno štete - kazao je muftija.

Na tim premisama muftija je uputio svoju poruku političkim subjektima pred predstojeće lokalne izbore kazavši kako zna da se to od njega očekuje.

- Znam da Bošnjaci idu u nekoliko kolona i neka idu, jer nije ovo vrijeme jednopartijskog sistema, ali bi morali znati da se ništa nije promijenilo od 1992. godine. Neka svako jutro kada ustanu pogledaju na brdo Hum i neka vide šta na njemu stoji - ocijenivši kako taj simbol nije simbol kršćanstva i kršćanske etike i učenje već politički, hegemonijski simbol koji šalje poruku da na ovom prostoru nema niko drugi, da postoje samo jedan narod, a da drugi, treći i ostali ne postoje.

Predstavnicima političkih partija jasno je poručio da se odlučno opredijele spram povjerenja koje im daje narod i da ga nipošto ne iznevjere.

- Ako želite opstanak ovog našeg naroda, njegovu slobodu, čast i dostojanstvo onda poslušajte današnje poruke koje vam se šalju iz Podveležja, s krila naše slobode. Zato trebamo, kao na Žuči, izgraditi krila slobode na ulasku u ovaj prostor, na Fortici gdje je državna zastava. Nećemo mi tamo podizati mjesec i zvijezdu kao što su nam predlagali. Mi naše simbole nećemo zloupotrebljavati. Nama trebaju državotvorni simboli, simboli slobode, pečat koji su Bošnjaci Mostara, Hercegovine i ovoga Podveležja utkali u našu slobodu. Treba nam takve mudrosti i onda će to biti vjernost ideji i vjernost zastavi - poručio je muftija.

Na kraju je još upozorio na neprimjerene pojave isticanja državnih zastava u raznim prilikama i nedoličnim mjestima, prenosi Preporod.info.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.