31.5.2024. 13:22
0
Položene bijele ruže na gradskom trgu za 102 ubijena djeteta: Novi apel za izgradnju spomenika u Prijedoru
FOTO: NAP
Članovi porodica, preživjeli Prijedorčani, građani, aktivisti inicijative Jer me se tiče organizirali su obilježavanje Dana bijelih traka, prisjećajući se 31. maja 1992. godine kada je nesrspko stanovništvo moralo svoje kuće ali i sebe obilježiti bijelim čaršafima i trakama oko ruke. Tokom agresije na BiH u Prijedoru je ubijeno 102 djece koja do danas nemaju izgrađen spomenik gdje bi roditelji mogli položiti cvijet.

Danas su to, kao i godinama ranije, uradili na trgu u Prijedoru. Na svakom cvijetu ispisano je ime ubijenog djeteta.

Melani Isović ispred Inicijative Jer me se tiče kaže kako se neće posustati u borbi da ubijena djeca Prijedora dobiju spomenik.

"Prijedor sa tim spomenikom ne bi bio isti, bio bi bolji i nosio mnogo manje tereta ratnog zločina", kaže ona, javlja BIRN.

Fikret Bačić u ime roditelja ubijene djece kaže da roditelji već 10 godina čekaju odobrenje za izgradnju spomnika.

"U interesu svih Prijedorčana je da se ovaj spomenik podigne i da se napokon pogledamo u oči i suočimo s onim što je bilo ovdje", rekao je.

Članovi porodica poredali su ruže s imenima ubijene djece na trgu dok su njihova imena izgovarana na razglasu.

Posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora pronađeni su na 501 lokaciji i u 73 masovne grobnice, na području 10 općina i u tri države.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.