29.5.2024. 8:35
0
Ko je Marin Vukoja, novi sudija Ustavnog suda BiH: Širokobriježanin koji nema dana radnog staža kao sudija...
Marin Vukoja novi je sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odlučila je parlamentarna većina u bh. entitetu FBiH. Od stranka okupljenih u Trojku te koalicionog partnera HDZ BiH samo Damir Mašić iz SDP-a BiH nije podržao ovo imenovanje.

Vukoja je rođen 28. septembra 1973. godine u Širokom Brijegu. Studirao je na Pravnom fakultetu u Mostaru do marta 1998. godine. Stručni upravni ispit je položio 2000. godine, pravosudni ispit 2007. i odvjetnički ispit je položio 2010. godine.

Do aprila 1998. godine radio je kao stručni saradnik u Stručnoj službi Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK). Nakon toga je bio voditelj Odjela za pravne poslove Stručne službe Skupštine ZHK do februara 2003. godine.

Kasnije je postao sekretar Vlade ZHK gdje se zadržao do septembra 2007. godine pa je do 2015. godine radio kao sekretar Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Njegovo imenovanje izazvalo je brojne kontroverze pa i između ostalog što nikada nije bio sudija, a iz opozicionih redova SDA, DF-a i Stranke za BiH Vukoju su povezivali sa HDZ-om BiH.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.