15.5.2024. 16:17
0
RTVFBiH poziva BHRT da “zajednički spase javne servise”
Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH poziva Upravu BHRT-a na konačno potpisivanje jedinog na Zakonu jasno utemeljenog Ugovora o raspodjeli RTV takse, a kakav je za sve, kako su naveli, uspješno egzistirao zadnjih šest godina.

“Posljednji nemili događaji sa gašenjem signala RTV Federacije BiH pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim protupravnim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni”, stoji na početku najnovijeg saopštenja Poslovodnog odbora Radio-televizije Federacije BiH.

Navode da bi se potpisom na Zakonu utemeljnih ugovora o raspodjeli RTV takse osiguralo nesmetano produciranje i emitiranje programskih sadržaja obje kuće. Ujedno, osigurala bi se redovna isplata plaća radnicima i BHRT-a i RTV Federacije BiH, a što je bio slučaj svih prethodnih godina.

“RTV Federacije BiH, odmah po potpisu Ugovora o raspodjeli RTV takse, pristupila bi redovitom plaćanju tehničkih usluga što je činila svih prethodnih 20 godina i na račun BHRT-a, po ovom osnovu, u spomenutom je razdoblju prebacila više od 100 miliona maraka. Uz redovne uplate tekućih usluga parcijalno bi, do kraja godine, od strane FTV bila izmirena i dugovanja za tehničke usluge koja su nastala u periodu od 01.01.2024. kada je Ugovor o RTV taksi BHRT jednostrano prekinuo. Pozivamo vas i krajnje je vrijeme da napokon gašenje zamijenimo zajedničkom izgradnjom obje naše kuće”, apelovali su sa FTV-a.

Podsjetimo, poslovni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine osmog maja je donio odluku da od šest sati ujutru privremeno uskrati pružanje usluga Radio televiziji FBiH. No, signal je već od večernjih sati toga dana bio dostupan gledateljima, jer je Općinski sud u Sarajevu donio privremenu mjeru u kojoj nalaže da BHRT mora pustiti signal FTV-u.

Osim što je Sud odlučio da je Upravni odbor BHRT-a bez zakonskog uporišta ugasio signal FTV-a, usput im je zabranjeno da poduzimaju slične mjere, jer će im prijetiti i novčano kažnjavanje.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.