15.5.2024. 10:05
2
Sindikat policijskih službenika KS: Pozivamo ministra Katicu da prestane osporavati značaj i rad ovog tijela
FOTO: mup ks
U vezi posljednjih „ataka" na predsjednika Upravnog odbora Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo (u daljem tekstu Sindikat), Viktora Ćatića, Upravni odbor i Skupština Sindikata odlučno stoji uz Viktora Ćatića i daje mu punu podršku u ostvarivanju njegovih, naših i vaših Zakonom zagarantovanih prava, kako u službu, tako i u sindikalnoj borbi.

Nećete nas pokolebati u pokušajima zastrašivanja montirnim procesima, kao i raznoraznim smicalicama i prijetnjama. Svaki Vaš pokušaj u tome nam daje motiv i snagu da se još odlučnije borimo. Svako Vaše zastrašivanje bit će javno i medijski propaćemo i prijavljeno nadležnim organima.

Svjesni smo da iza svega stoje skriveni apetiti i namjere koji imaju za cilj diskreditovanje i pritisak na profesionalan rad i sindikalno djelovanje Viktora Ćatića koji zajedno sa ostalim članovima Sindikata pokušava da promijeni mnoge stvari u MUP-u Kantona Sarajevo na bolje, a koje evidentno nisu dobre za uposlenike.

Napominjemo, da je Sindikat od osnivanja do danas pokušao u niz navrata ostvariti normalnu, korektnu i profesionalnu saradnju i komunikaciju sa poslodavcem, o čemu svjedoče desetine naših akata koji su uredno zaprimljeni kod poslodavca, a o kojim se do danas nikada, ministar, a ni prošli ni sadašnji menadžment nije očitovao, osim što se ministar u svakodnevnim istupima u medijskom prostoru svojim izjavama i komentarima obrušava nad objektivnim radom Sindikata diskreditujući ga i minimizirajući aktivnosti istog.

Stoga, pozivamo ministra Katicu da prestane u svojim javnim istupima osporavati značaj i rad Sindikata. Takođe, teške su izjave ministra Katice, da nezadovoljstvo policije i svih drugih uposlenika karakterizira kao nezadovoljstvo članova Sindikata. Podsjećamo ga da su oni ujedno radnici, i uposlenici Ministarstva kojim on rukovodi. Navedena činjenica je poražavajuća i za same policijske službenike, državne službenike i namještenike MUP-a Kantona Sarajevo, koje predstavlja ministar Katica.

Ujedno, pozivamo uposlenike MUP-a Kantona Sarajevo da se upoznaju sa dosadašnjim radom Sindikata tako što će prustupiti na zvaničnu web stranicu Sindikata "nas-sindikat.org". Putem navedene web stranice uposlenici mogu izvršiti uvid u većinu upućenih akata prema poslodavcu i drugim institucijama kojim su se tražila i traži zaštita radničkih prava uposlenika MUP-a Kantona Sarajevo, kao i pobošanje njihovih radnih uslova.


Na ovaj način sindikat želi uposlenicima MUP-a Kantona Sarajevo vratiti vjeru u objektivno i transparetno sindikalno djelovanje, da ukažemo da nisu više usamljeni i prepušteni sami sebi u ostvarivanju svojih radničkih prava.

Nad radom našeg Sindikatom poslodavac nema nikakav uticaj i sindikalni aktivisti su čvrsto opredijeljeni za zaštitu članova Sindikata, a što u osnovi poslodavcu predstavlja ogroman problem jer je evidentno da se poslodavac ne želi suočiti sa poraznim činjenicama na što je sveden policijski organ i MUP Kantona Sarajevo generalno.

Pored toga sindikat također želi upoznati uposlenike MUP-a Kantona Sarajevo da reprezentativni sindikat direktno pregovara sa vladom i kreira kolektivi ugovor ali i drugi sindikati koji u skladu sa Zakonom steknu određenu procentualnu reprezentativnost u skladu sa Zakonom. Da bi se navedene okolnosti promijenile pozivamo uposlenike MUP-a Kantona Sarajevo koji nisu postali članovi, kao i uposlenike koji su nezadovoljni dosadašnjim radom reprezentativnog sindikata da se odvaže i postanu članovi Sindikata kako bi isti osnažili borbu za zaštitu radničkih prava. Pristupanjem novih članova zadovoljila bi se navedena zakonska norma i utvrdio propisan postotak članova, te samim tim stekao uvjet pristupanju procesu kolektivnog pregovaranja o kolektivnom ugovoru, što predstavlja najznačajniju ulogu u ostvarivanju i unaprjeđivanju prava radnika, saopćili su iz Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.