29.9.2024. 10:56
0
Volkswagen grupa pod sve većim pritiskom: Posao s električnim automobilima ide loše
Posrnula grupa Volkswagen (VW) nalazi se pod sve većim pritiskom. Po drugi put u manje od tri mjeseca, grupacija mora smanjiti svoju prognozu jer VW ove godine neće prodati toliko automobila koliko se nadao.

Prema informacijama, stvari idu gore od očekivanog, posebno za ionako vrlo napetu ključnu marku VW osobni automobili, ali slaba i laka privredna vozila i vlastiti odjel dobavljača kompanije, javlja Njemačka novinaks agencija (dpa).

Umjesto povećanja isporuka do 3 posto u odnosu na prošlogodišnju brojku od 9,2 miliona vozila, kompanija sa sjedištem u Wolfsburgu sada očekuje samo oko 9 miliona prodaje, kako su objavili nakon zatvaranja berze.

Prethodno ciljano povećanje prodaje do 5 posto iznad prošlogodišnjih 322 milijarde eura također više nije primjenjivo – sada će prodaja iznositi samo 320 milijardi eura.

Mračno i u ostatku industrije

Volkswagen je u ozbiljnoj krizi i nedavno je najavio drastične mjere štednje, prenosi Fenix magazin.

Što se tiče temeljne marke, VW je izgubio sigurnost zaposlenja koja je postojala desetljećima, a operativni otkazi i zatvaranje tvornica bili su predmet rasprave. Još uvijek nije jasno koliko će radnih mjesta biti pogođeno.

Nedavno su Mercedes-Benz, BMW i VW podružnica sportskih automobila Porsche također morali smanjiti svoja očekivanja za finansijsku godinu.

Izvršni direktor Oliver Blume sada također očekuje da će profitabilnost biti slabija: on procjenjuje operativni rezultat na 18 milijardi eura i time operativnu profitnu maržu od oko 5,6 posto.

Dobavljačima je često još i gore

Nedavno je kompanija pretpostavila povrat od prodaje od 6,5 do 7,0 posto. VW je već u julu smanjio prognozu zarade zbog očekivanih troškova za tvornicu Audi u Bruxellesu, koja je bila ugrožena. Povlaštene dionice Volkswagena uvrštene u Dax izgubile su 2,9 posto na završni nivo Xetra na platformi za trgovanje Tradegate, javlja dpa.

Problemi industrije su široki: mnogi proizvođači automobila pogođeni su slabošću nekadašnjeg rastućeg tržišta Kine. VW osobni automobili izgubili su tržišno vodstvo na najvažnijem svjetskom automobilskom tržištu prošle godine nakon desetljeća jer su kineski proizvođači električnih automobila poput novog vrhunskog BYD-a objavili rat Nijemcima s jeftinim električnim automobilima.

Mercedes, BMW i proizvođač sportskih automobila Porsche pate od činjenice da se bogati Kinezi trenutno bore s nekretninskom krizom u zemlji pa sve više pažnje posvećuju novcu. U Evropi trenutno loše ide posao s električnim automobilima u koji su proizvođači automobila uložili milijarde, prenosi dpa.

(Ajdin B.)

Volkswagen
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.