26.9.2024. 15:22
0
Sarajevo na meti lažnih "bombaša" – Sve im je teže ući u trag: "U 2024. godini evidentirano 58 anonimnih dojava..."
FOTO: n1
Već četiri dana zaredom, različite ustanove u Sarajevu primaju dojave o bombama koje su se na kraju ispostavile kao lažne.

Sve je počelo s dvije dojave na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, a prije dva dana na meti su bili trgovački centri Aria, SCC i Importanne.

"U 21:40 sati završen je KDZ pregled tržnog centra Aria Mall. Dojava je bila lažna. Kontradiverzione preglede u tri tržna centra obavili su timovi Uprave policije MUP-a KS, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH i Federalne uprave policije, u skladu sa Sporazumom o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji policijskih agencija u BiH. Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, nastavljaju rad na dokumentovanju i rasvjetljavanju ovog krivičnog djela", saopćeno je tada iz MUP-a KS.

Prethodno su završeni KDZ pregledi u SCC-u i Importanneu, koji su imali isti ishod.

Jučer je na meti bila Srednja muzička škola, kao i Predsjedništvo BiH, gdje je na e-mail stigla dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi.

"Eksplozivne naprave postavljene su u administraciji predsjednika BiH. Ovo je zbog vašeg lošeg odnosa prema Ruskoj Federaciji," navedeno je u dojavi.

Ni danas MUP KS nema mira, pa je jutros u 9 sati stigla nova dojava o postavljenoj bombi u Sarajevu, a meta je bila Medicinska škola na Jezeru. Kontradiverzioni pregled je na kraju pokazao da je dojava bila lažna.

Škola je evakuisana, a pregled je trajao tri sata.

Nakon svih ovih dešavanja, tražili smo od MUP-a KS dodatne informacije o lažnim dojavama koje već duže vrijeme izazivaju strah među građanima Sarajeva.

Uputili smo im sljedeća pitanja:

1. Primijetili smo da su dojave o bombama u posljednje vrijeme postale učestale. Koliko je takvih slučajeva evidentirano u 2024. godini?

2. Koliko je osoba identifikovano i privedeno zbog lažnih dojava u 2024. godini?

3. Kakve su kazne predviđene za ovakva krivična djela?

U nastavku, odgovor MUP-a KS prenosimo u cijelosti:

"Tokom osam mjeseci 2024. godine, na području Kantona Sarajevo evidentirano je 58 anonimnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, za koje je nakon izvršenih 56 KDZ pregleda utvrđeno da su lažne. Za dvije anonimne dojave utvrđeno je da nisu u nadležnosti Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Sedam krivičnih djela je rasvijetljeno, a jedna osoba je lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo Lažno prijavljivanje (član 347 KZ FBiH). Službeni izvještaj je dostavljen Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo. Jedna osoba je lišena slobode i uz službeni izvještaj predata Kantonalnom tužilaštvu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila pet krivičnih djela Ugrožavanje sigurnosti (član 183. KZFBiH). Protiv jedne maloljetne osobe dostavljen je izvještaj Kantonalnom tužilaštvu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična djela Ugrožavanje sigurnosti (član 183. KZ FBiH) i Lažno prijavljivanje (član 347. KZ FBiH).

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo intenzivno rade na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovih krivičnih djela. Ovakve događaje postupajući tužilac kvalifikuje kao krivična djela Lažno prijavljivanje, Ugrožavanje sigurnosti i Izazivanje opće opasnosti, a predviđene su kazne u skladu s Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine"
, naveli su iz MUP-a KS.

(Aldin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.